“Kunst is niet wat je zoekt, het is wat je vindt.”
Dat waren de woorden van Gilbert Swiggers toen ik deze maand bij hem mocht langskomen.
Inderdaad, hoe kan je het creatieve proces van een kunstenaar immers beter omschrijven.
We spraken af in het Maandagatelier in Aartselaar, een atelier dat dienst doet als werkruimte voor meerdere schilders, die wekelijks op maandagnamiddag samenkomen om hun creatieve expressie met behulp van canvas, verf, borstels, spatels, ... de vrije loop te laten.

 

Levensloop
Gilbert verwelkomt me hartelijk. Na een rondleiding en kennismaking met de andere kunstenaars, zonderen we ons wat af voor een tête-à-tête. Gilbert groeide op in Heist-op-den Berg (Schriek) en was tewerkgesteld bij Bell Telephone Mfg /Alcatel Antwerpen. Hij vertoefde beroepsmatig veel en lang in het buitenland om diverse projecten ‘Telefonie centrales’ te realiseren. Voor zijn taak als Quality Auditor/kwaliteitscontrole apparatuur verbleef hij jaren in Denemarken, India, Mexico, Peru, Puerto Rico, Maagden Eilanden, Griekenland en West Afrika.
In Mexico leerde hij zijn echtgenote Maria kennen, zij huwden in San Luis Potosi S.L.P. en kregen twee kinderen.

 

Kunstopleiding
Hij was van jongs af aan gebeten door tekenen. Hierin werd hij niet gestuurd, aangespoord of gemotiveerd door familie. Immers schilderen zit blijkbaar niet in de familiale genen. Hij volgde omstreeks 1980 een eerste kunstopleiding (een soort opleiding avant la lettre, op afstand vanaf Afrika met Dessins et Peinture Ecole de Paris Lincoln (Champs Elysées). Vervolgens volgde hij een vijfjarige opleiding Hogere Schilderkunst in de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst in Wilrijk (1995 -2000). Hier bracht zijn docent, Philip Badenhorst, een Zuid-Afrikaan, hem vooral variatie en veelzijdigheid bij. Daarna volgde nog een tweejarige opleiding Specialisatie Schilderkunst in de Stedelijke Academie Beeldende Kunst in Lier.

 

Stijl
Zijn stijl is aanvankelijk realistisch en evolueert later naar een meer figuratieve stijl om vervolgens over te schakelen naar het abstracte, telkens met oog voor sterke composities en gebruik van levendige en warme kleuren. Zijn werken worden geschilderd met gevoelen en die gevoelens, die emoties stralen de werken ook uit.
Met olieverf op doek schildert hij aanvankelijk landschappen en later eveneens hedendaagse portretten en stillevens.


De onderwerpen die Gilbert op het canvas brengt, zijn duidelijk geïnspireerd en beïnvloed door zijn langdurige buitenlandse verblijven en de passie voor deze culturen, fauna en flora. De Afrikaanse portretten, de sluipende jaguar in de jungle, de Zuid-Amerikaanse stillevens en portretten bewijzen dat.
Gilbert is ook gepassioneerd door water en haven. Zijn werken in het kader van het project ‘Haven aan de Stroom’ geven de kijker de indruk in het werk te worden getrokken door de compositie, het gebruik van of zachte of felle kleuren die dan weer stilte, activiteit of beweging suggereren.
Na het gesprek snap ik des te meer wat hij bedoelt met “Kunst is niet wat je zoekt, het is wat je vindt.”

Meer info over Gilbert Swiggers en zijn werken


https://swiggers.exto.be/
https://www.facebook.com/gilbert.swiggerspedroza/?locale=nl_NL
https://kunstkring-maandagatelier-aartselaar.webnode.be/gilbert-swiggers/
E-mail: gilbertswiggers@outlook.com